Årsager til tandpine


Tandpine er en smertefuld tilstand i tænderne. Den er kendetegnet ved en dunkende, trykkende og generelt generende fornemmelse, der hæmmer dig i blandt andet at spise, tale og handle normalt.

Tandpine opstår altid af en grund, og en kompetent tandlæge på Østerbro vil altid kunne hjælpe dig med at fastslå, hvorfor du har ondt i en tand.

I det følgende finder du en gennemgang af nogle af de mest almindelige årsager til tandpine

Et hul i en tand

En af de hyppigste årsager til tandpine er et ubehandlet hul i en tand. Huller – eller caries som det også kaldes – opstår, når syre nedbryder tændernes emalje. En angrebet tandemalje giver bakterier mulighed for at trænge ind i tanden, og det er når dette sker, at der kan opstå tandpine.

Jo sjældnere du går til tandlæge, og jo dårligere tandhygiejne du har, desto større risiko er der for, at du får huller i tænderne. Vil du undgå huller og dermed også risikoen for tandpine, er der derfor god grund til at passe godt på dine tænder.

Det er dog ikke altid, at et ubehandlet hul giver tandpine. Nogle mennesker har store huller i tænderne, der aldrig har givet anledning til smerter, mens andre har små men yderst smertefulde huller.

Betændelse i tandnerven

Hvis du i længere tid har haft et ubehandlet hul i en tand, er der risiko for, at bakterierne trænger dybt ind i tanden. Bakterierne kan arbejde sig gennem tandbenet og bane sig vej ind til tandens nerve. Tandnerver er meget følsomme, og har bakterier inficeret din tandnerve, vil det derfor give sig til udtryk i form af smerter.

Bakterier kan ikke bare inficere tandnerven, men også nedbryde den. For at behandle betændelse i en tandnerve og altså afhjælpe tandpine, foretages en rodbehandling.

Oplever du smerter i en tand, eller har du decideret tandpine, er tandlægehjælpen inden for rækkevidde. For med en akut tandlæge på Østerbro kan du få en akut tandlægetid, så du hurtigt slipper af med dine smerter og får den rette behandling.


Tandfrembrud

En tand, der er ved at vokse frem i munden, kan også give anledning til tandpine. Hos voksne ses dette oftest i forbindelse med visdomstænder, som er de bagerste tænder i tandrækken. I takt med menneskets udvikling er vores kæber blevet mindre, og derfor har mange i dag ikke plads til disse sidste tænder i munden. Pladsmanglen leder ofte til smerter.

Mange gange vælger tandlæger at behandle denne form for tandpine ved at fjerne visdomstænderne. Særligt fordi det i dag er de færreste, som bruger de sidst ankomne tænder.

 

Svaneklinikken
Østerbrogade 148
2100 København Ø
39 29 47 41


Links:
http://svaneklinikken.dk/
http://svaneklinikken.dk/akut

Ved du, hvem du skal kontakte ved akutte tandsmerter?

Hvis du har prøvet at have tandpine, kan du sikkert godt nikke genkendende til, hvor ubehageligt det kan være. Ofte vil tandsmerter påvirke dig igennem hele dagen, og du kan have svært ved at koncentrere dig og falde i søvn. Ofte vil smerten kun sidde i én tand, men den kan være så intensiv, at det føles som om, den sidder i flere tænder eller sågar i hovedet eller i ørene.

Derfor får du tandsmerter

Der kan være mange grunde til tandsmerter. Ubehandlet caries, tandrodsbetændelse og tandkødsbetændelse og parodontose er alle almindelige årsager til tandsmerter. Tænder, der bryder frem – som visdomstænder – kan også medføre ubehagelige smerter. Ofte vil caries og tandrodsbetændelse give de værste smerter, men du skal altid reagere, hvis du oplever tandsmerter.

Tandpine

Kontakt din tandlæge, hvis du oplever tandsmerter

Tandsmerter er et tegn på, at der er noget i vejen med dine tænder. Derfor må du heller aldrig ignorere smerterne, og du skal altid kontakte din tandlæge så hurtigt som muligt, hvis du har tandpine. Hvis du har brug for en akut tandlægetid nær Aarhus, er der heldigvis gode muligheder for at finde en klinik, der kan behandle dig med kort varsel. Ofte vil du kunne springer ventelister og tidsbestilling over, hvis dine tænder har brug for akut behandling. I din lokale region vil der også være en tandlægevagt, som kan behandle akutte tandproblemer uden for din tandlæges normale åbningstid – eksempelvis om aftenen eller i weekenden.

Hvis du knækker en tand

I nogle tilfælde kan der være akutte problemer med dine tænder, som ikke medfører smerter. For eksempel gør en knækket eller revnet tand sjældent ondt. Men derfor bør du alligevel reagere så hurtigt som muligt. En knækket tand øger nemlig risikoen for, at tanden og tandkødet udsættes for bakterieangreb. Desuden kan en knækket tand være tegn på et stort hul. Hvis du knækker en tand, vil det være en god idé at gemme de knækkede stykker i et glas rent vand. Det øger nemlig chancen for, at tandlægen kan sætte dem på plads igen.

Forebyg selv tandsmerter

Som nævnt skyldes tandsmerter ofte cariesangreb og tandrodsbetændelse, som altid forårsages af bakterier. Derfor kan tandsmerter for det meste også forebygges med god mundhygiejne. Det er også en god idé at gå til tandlægen med jævne mellemrum, så du kan få renset dine tænder for tandsten og ophobede bakterier. Hvis du finder den rette tandlæge nær Egå, vil du kunne få yderligere information om forebyggelse af tandsmerter.

Tandlæge Poul Martin Grønnegaard
Skelagervej 7-9
8200, Aarhus N
86 10 91 11