Årsager til tandpine


Tandpine er en smertefuld tilstand i tænderne. Den er kendetegnet ved en dunkende, trykkende og generelt generende fornemmelse, der hæmmer dig i blandt andet at spise, tale og handle normalt.

Tandpine opstår altid af en grund, og en kompetent tandlæge på Østerbro vil altid kunne hjælpe dig med at fastslå, hvorfor du har ondt i en tand.

I det følgende finder du en gennemgang af nogle af de mest almindelige årsager til tandpine

Et hul i en tand

En af de hyppigste årsager til tandpine er et ubehandlet hul i en tand. Huller – eller caries som det også kaldes – opstår, når syre nedbryder tændernes emalje. En angrebet tandemalje giver bakterier mulighed for at trænge ind i tanden, og det er når dette sker, at der kan opstå tandpine.

Jo sjældnere du går til tandlæge, og jo dårligere tandhygiejne du har, desto større risiko er der for, at du får huller i tænderne. Vil du undgå huller og dermed også risikoen for tandpine, er der derfor god grund til at passe godt på dine tænder.

Det er dog ikke altid, at et ubehandlet hul giver tandpine. Nogle mennesker har store huller i tænderne, der aldrig har givet anledning til smerter, mens andre har små men yderst smertefulde huller.

Betændelse i tandnerven

Hvis du i længere tid har haft et ubehandlet hul i en tand, er der risiko for, at bakterierne trænger dybt ind i tanden. Bakterierne kan arbejde sig gennem tandbenet og bane sig vej ind til tandens nerve. Tandnerver er meget følsomme, og har bakterier inficeret din tandnerve, vil det derfor give sig til udtryk i form af smerter.

Bakterier kan ikke bare inficere tandnerven, men også nedbryde den. For at behandle betændelse i en tandnerve og altså afhjælpe tandpine, foretages en rodbehandling.

Oplever du smerter i en tand, eller har du decideret tandpine, er tandlægehjælpen inden for rækkevidde. For med en akut tandlæge på Østerbro kan du få en akut tandlægetid, så du hurtigt slipper af med dine smerter og får den rette behandling.


Tandfrembrud

En tand, der er ved at vokse frem i munden, kan også give anledning til tandpine. Hos voksne ses dette oftest i forbindelse med visdomstænder, som er de bagerste tænder i tandrækken. I takt med menneskets udvikling er vores kæber blevet mindre, og derfor har mange i dag ikke plads til disse sidste tænder i munden. Pladsmanglen leder ofte til smerter.

Mange gange vælger tandlæger at behandle denne form for tandpine ved at fjerne visdomstænderne. Særligt fordi det i dag er de færreste, som bruger de sidst ankomne tænder.

 

Svaneklinikken
Østerbrogade 148
2100 København Ø
39 29 47 41


Links:
http://svaneklinikken.dk/
http://svaneklinikken.dk/akut

Hvorfor bliver mine tænder misfarvede med alderen?

misfarvninger

Et skinnende, hvidt tandsæt er for mange mennesker et tegn på sundhed. Desuden synes de fleste, at et blankpoleret smil ser pænere ud end et med gullige tænder. Desværre er virkeligheden ikke altid, som filmstjernerne i Hollywood fremstiller den, og ligeledes er det de færreste, som kan prale af kridhvide tænder. Derfor er der heller ingen grund til at ærgre dig, hvis dine tænder ikke er helt elfenbenshvide mere. Tænder misfarves nemlig med tiden. Men hvordan kan det egentligt være?

Misfarvning skyldes slid

Tiden og alderen sætter sine tegn på tandemaljen, som naturligt slides med årene, når du bruger dine tænder. Når emaljen bliver tyndere, skinner farven fra tandbenet igennem, og tænderne vil derfor synes mere gullige.

Foruden den slitage som tiden medfører, skyldes misfarvning af dine tænder i høj grad også, de mad- og drikkevarer varer du indtager. Fødevarer – især te, kaffe og rødvin – efterlader molekyler på tænderne, som trænger ind i tandemaljen og slider og misfarver tænderne.

Et stort forbrug af syreholdige læskedrikke vil også medføre en slidt tandemalje, som giver misfarvede tænder. Din lokale tandlæge i Helsingør vil kunne fortælle dig mere om konsekvenserne af et stort forbrug af sodavand og andre syreholdige læskedrikke.

Hvide tænder er ikke lig med sunde tænder

Selvom en perlerække af snehvide tænder for mange signalerer sundhed til omverdenen, betyder det ikke nødvendigvis, at gullige tænder er usunde. Nogle mennesker er bare født med tænder, der er mere gullige end andres. Hvis alle dine tænder har den samme gullige nuance, er der god chance for, at det bare er sådan de ser ud – det betyder ikke, at de er usunde. Hvis enkelte af dine tænder derimod er mere gullige eller blålige end de andre, skyldes det slid eller andre faktorer. For eksempel kan rodbehandlede tænder i nogle tilfælde blive blålige eller grålige, fordi nerven i tanden er død.

Hvad kan jeg gøre for at få hvidere tænder?

Hos din tandlæge kan du få bleget dine tænder flere nuancer hvidere. Hvis du ønsker en tandblegning, kan du eksempelvis finde en tandlæge ved Hornbæk, som kan give dig den rette behandling. Det er nemlig vigtigt, at du lader en professionel tandplejer tage sig af tandblegningen. Tænderne bleges med brintoverilte, som nedbryder de misfarvende molekyler fra fødevarer. Men brintoverilten slider på tænderne, og derfor bør en tandblegning altid foregå hos en tandlæge, som kender risiciene, og som derfor kan give dig den rette behandling.

Tandlægen i Fiolgade ApS

Fiolgade 3

Helsingør, 3000

49 21 31 61