Hvad er tandkirurgi?

Tandkirurgi

 

 

 

 

 

Hvad er kirurgisk tandbehandling? Tandkirurgi er en behandling, der benytter kirurgisk indgreb i kæbe, tandkød og tænder. Tandkirurgi benyttes i mange forskellige sammenhænge, og der kan være tale om både rutineindgreb og mere komplicerede behandlinger. De mere omfattende behandlinger vil i reglen blive varetaget af en specialtandlæge, der har en efteruddannelse i tandkirurgi. Derfor kan man som patient ofte risikere, at omfattende kirurgiske tandbehandlinger ikke kan gennemføres af egen tandlæge, men hvor patienten i stedet får en henvisning til en specialist.

Tandkirurgi på almindelige tandklinikker

På visse tandlægeklinikker i for eksempel Hedehusene kan du dog få tandkirurgisk behandling foretaget på selve klinikken. Det er efterhånden blevet mere udbredt blandt tandlæger i Roskilde og på resten af Sjælland at tilbyde specialistbehandlinger i egen klinik som en ekstra service til patienterne. Det skyldes især, at der er kommet mere fokus på patienter med tandlægeskræk i de seneste par år. For disse patienter, der i forvejen er ængstelige ved at gå til tandlæge, kan det føles mere trygt, at man kan få foretaget alle behandlinger i vante omgivelser hos sin faste tandklinik.

Udstyr og pris

Det er meget forskelligt, hvilke former for tandkirurgi der tilbydes hos almindelige tandlæger. Det skyldes især, at der er forskel på, hvilken slags udstyr den pågældende tandklinik har til rådighed. En hovedregel siger, at jo nyere udstyr, jo flere behandlinger kan klinikken tilbyde, men ofte vil behandlingerne så også være dyrere end normalt. Til gengæld vil behandlingen så være tilsvarende bedre, for eksempel hvis tandklinikken kan tilbyde laserbehandlinger, der ofte mindsker risikoen for komplikationer og er hurtigere og ganske smertefri. 3D-scannere er også blandt det nyeste udstyr, som benyttes på de klinikker, der er særligt fremme i skoene. Det har den fordel, at det bliver meget nemmere for tandlægen at opdage et alvorligt problem i tide, så der kan sættes ind med behandling på et tidligt stadie. Det er især en fordel ved så alvorlige tandsygdomme som parodontose, der helst skal opdages så tidligt som muligt for ikke at have alvorlige konsekvenser for patienten.

Rodbehandling og tandkirurgi

Rodbehandling er en kendt og notorisk tandbehandling, som kræver et tandkirurgisk indgreb. Her kræves der tandkirurgi, hvor der bores hul i tanden for at nå ned og fjerne den betændte rod. Det kan gøres enten med en særlig rodfil eller med laser, og det kræver stor viden og nøjagtighed at foretage indgrebet, så der ikke opstår komplikationer og det ikke er nødvendigt med efterfølgende behandlinger. Det er dog også én af de behandlingsformer, der er blevet betydeligt mindre kompliceret og mere nøjagtig med moderne teknologi og viden om tandkirurgi.

Tandlægerne Malte
Skomagergade 15
4000 Roskilde
46 35 62 13

Leave your comment