Sådan undgår du syreskader på tænderne

Syreskader

Syre er skadeligt for dine tænder, da syren er i stand til at nedbryde dine tænders emalje. En beskadiget emalje betyder, at dine tænder er mere udsat for tandproblemer som eksempelvis huller i tænderne og isningerne i tænderne, da emaljen ikke længere er i stand til at beskytte tænderne som før.

Sådan opstår syreskader

Du vil typisk få syreskader på dine tænder som følge af manglende eller dårlig tandhygiejne. Ved indtag af mad vil flere og flere bakterier hobe sig op, og hvis ikke bakterierne bliver fjernet ordentligt, vil bakterierne i sidste ende have en ætsende effekt og være i stand til at nedbryde emaljen på dine tænder. Dette problem er særligt gældende for personer, som har et højt sukkerindtag fra eksempelvis slik og sodavand, da tænderne her oftere vil blive udsat for syrepåvirkning.

Hav en god tandhygiejne og undgå syreskader

Det er altid en god idé at begrænse sit indtag af sukkerholdigt mad og drikke, både for din sundhed og for dine tænders skyld, men du skal naturligvis kunne indtage almindelig mad uden bekymring for dine tænders emalje. Det kan du også uden problemer, så længe at du har en god tandhygiejne, men det er det desværre ikke alle personer som har. For at forbedre danskernes tænder vejleder den erfarne tandlæge ved Bagsværd alle danskere om, hvordan det er muligt at opbygge en god tandhygiejne:

1) Din tandbørste bør bestå af et blødt børstehoved, da en hård børste kan ridse tændernes emalje – især hvis den i forvejen er sårbar på grund af syreskader. Din tandbørste bør heller ikke være for stor, da det gør det svært at børste tænderne bagerst i munden.

2) Børst dine tænder to gange om dagen i mindst to minutter hver gang. Du kan med fordel børste dine tænder i cirkulære bevægelser, hvor du systematisk børster dine tænder i overmunden og undermunden, så ingen tænder overses.

3) Brug tandtråd eller tandstikker én gang dagligt, så du også får renset tandfladerne, som støder op imod hinanden, da det især er her, der kan opstå mange bakterieophobninger.

Få professionel hjælp til at efterse dine tænder

Du er selv ansvarlig for at udføre den daglige tandpleje, og kvaliteten af denne har stor betydning for dine tænders sundhedstilstand. Den daglige tandpleje bliver hurtigt til en rutine, og her vil mangelfulde områder i tandplejen betyde, at disse områder er særlig udsat for bakterieophobninger og syreskader. Dette er netop en af årsagerne til, at det er vigtigt at tage til de forebyggende undersøgelser hos din tandlæge i Lyngby, hvor dine tænder én til flere gange om året vil blive efterset. Du kan blive vejledt i, hvordan du udfører din tandpleje derhjemme, samtidig med at eventuelle begyndende tandproblemer vil blive behandlet før, at de bliver til reelle problemer. Således kan din tandlæge blandt andet se, om dine tænders emalje er ved at få syreskader, hvorefter du har mulighed for at gøre din tandpleje endnu bedre for at undgå, at syreskaderne bliver et stort problem fremover.

 

Lyngby Tandplejecenter

Lyngby hovedgade 29, 2 sal

2800 Kgs. Lyngby

45 88 02 34

Leave your comment