Hvad er paradentose?

Paradentose

Paradentose er en tandsygdom, som opstår på baggrund af en ubehandlet tandkødsbetændelse. Det største problem ved sygdommen er, at bakterier fra betændelsen kan angribe tandknoglen, hvoraf tænderne i værste fald kan falde ud. I Danmark er det dog sjældent, at tænderne falder ud grundet paradentose, da det heldigvis er muligt både at forebygge og behandle sygdommen. Det kræver dog, at du passer godt på dine tænder samt tager til tandlægen, når der er brug for det.

Pas på dine tænder og mindsk risikoen for paradentose

Det første skridt mod at undgå paradentose er at have en god tandrutine, så dine tænder og tandkøds sundhedstilstand generelt er god. Paradentose opstår grundet tandkødsbetændelse, og denne betændelse opstår som følge af mangelfuld tandbørstning. Du kan derfor selv mindske risikoen for at udvikle paradentose, hvis du passer godt på dine tænder gennem grundig tandbørstning to gange dagligt samt supplering med tandtråd, så alle dine tænders sider bliver fri for bakterieophobninger. En god sundhedstilstand for din tænder og dit tandkød er dermed grundlæggende for at undgå bakterieophobningerne, som kan medføre tandkødsbetændelse og i sidste ende paradentose.

Sådan opdager du paradentose

De første tegn på paradentose er ømt tandkød samt blod fra tandkødet. De fleste personer har engang imellem betændelse i tandkødet, som går væk igen gennem grundig tandpleje. Gentagende tandkødsbetændelse kan dog tyde på begyndelse af paradentose, og sygdommen bør derfor mistænkes. Paradentose bør også mistænkes i tilfælde af vedvarende tandkødsbetændelse, som ikke går ordentlig væk igen. I begge situationer bør du kontakte din lokale tandlæge i Rødovre, som gennem en normal undersøgelse kan vurdere, om der er tale om paradentose. Til de regelmæssige tandeftersyn holder din tandlæge selvfølgelige også øje med tandsygdomme som eksempelvis paradentose, så sygdommen eller tegn herpå kan opdages så tidligt i forløbet som muligt. Det er nemlig ikke altid tydelige tegn på sygdommen, hvilket bekræfter, at det altid er vigtigt tage til de regelmæssige tandeftersyn.

Få behandlet paradentose før, at det er for sent

Da paradentose er en kronisk tandsygdom, er det ikke muligt at behandle den, men det er muligt at bremse udviklingen og holde den nede. Det kræver dog, at du eller din tandlæge opdager paradentosen tidligt i forløbet, så tandknoglerne er angrebet så lidt som muligt. Paradentosen kan mindskes ved, at tandkødslommeren renses for få betændelsen ud. Denne rensning omfatter også tandrødderne. Afhængigt af sygdommens grad kan behandlingen både udføres med og uden bedøvelse. I slemme tilfælde af paradentose kan der være behov for en operation, hvor det blandt andet også er muligt at rense betændelsesvæv under tandkødet, så endnu mere af betændelsen kan fjernes. I forbindelse med alle paradentosebehandlinger vil din forebyggende og behandlende tandlæge nær Husum også sørge for at fjerne bakterieophobninger og tandsten, så risikoen for kommende paradentose efter behandlingen mindskes. På den måde kan du slippe af med sygdommen for nu samtidigt med, at der forebygges mod, at du får paradentose igen foreløbigt.

Tandlægerne Venge
Rødovrevej 406 st.
2610 Rødovre
36 70 45 56

 

Leave your comment