Sådan bevarer du et sundt tandsæt hele livet

Børst tænder

Hvad skal du gøre for at bevare sunde tænder livet igennem? Dine tænder skal kunne holde til lidt af hvert, men sunde tænder betyder bedre livskvalitet, så derfor bør du prioritere at have et sundt tandsæt. Her får du en række gode råd til, hvordan du bevarer og vedligeholder dine tænder så længe som muligt.

Børst tænderne

Du skal børste dine tænder regelmæssigt, helst to gange om dagen. Det er vigtigt for at bevare dine tænder, for tandbørstning er alfa og omega når det gælder om at holde tænder og tandkød fri for sygdomme som caries eller parodontose. Du bør som hovedregel børste tænderne både morgen og aften, og som minimum om aftenen. Husk at du ikke må spise eller drikke noget andet end vand, efter du har børstet tænder. Brug en god tandpasta med fluor og en blød børste. Tandbørsten skal helst skiftes hver 3.måned, når den er blevet slidt.

Brug tandtråd

Tandbørsten kan ikke komme ind alle steder, så det bedste er, hvis du efterfølgende bruger tandtråd. Det fjerner de sidste rester af mad og andre bakterier, der ofte sætter sig fast i mellemrummene mellem tænderne. Du behøver ikke bruge tandtråd hver dag, men gør det helst et par gange om ugen.

Gå regelmæssigt til tandlægen

Du bør gå regelmæssigt til tandtjek hos din tandlæge. Det er dog meget forskelligt, hvor ofte du behøver at få tænderne efterset. Du kan altid spørge din faste tandlæge til råds, for mens nogle mennesker er mere udsatte for tandproblemer og tandsygdomme og derfor bør gå til tjek ret ofte, kan andre nøjes med at blive tjekket en gang om året.

Få en fast tandlæge

Du bør have en fast tandlæge eller tandklinik, hvor du kan blive tjekket regelmæssigt. Din tandlæge tjekker hver gang dine tænders tilstand, blandt andet ved hjælp af røntgenfotografier. Alvorlige tandsygdomme som parodontose kan for eksempel kun opdages på røntgenbilleder. Desuden kan en fast tandlæge følge dine tænders tilstand og kender dig så godt, at han eller hun kan holde øje med eventuelle begyndende tandproblemer. Hvis du kun sjældent går til tandlæge eller ikke har en fast tandlæge, får du ikke samme opmærksomhed på eventuelle problemer med tænder eller tandkød, før det har udviklet sig til noget alvorligt. Mangler du en tandlæge i Brøndby, kan du finde en dygtig tandlæge nær Ishøj, hvor du hurtigt kan få en tid til tandtjek.

Pas på hvad du spiser

Det er vigtigt at passe lidt på med, hvad du putter i munden. Tænderne har ikke godt af for mange søde sager, da sukker kan medvirke til huller i tænderne. Det samme gælder, hvis du spiser eller drikker noget, der indeholder meget syre. For eksempel frugt, sodavand, vin eller juice. Du kan nyde disse ting en gang i mellem, men gør du det for ofte, kan du får skader på tændernes emalje.

ditTANDLÆGEteam
Strandgården 25, st.tv.
2635 Ishøj
43 73 35 01

Leave your comment