Hvorfor bliver mine tænder misfarvede med alderen?

misfarvninger

Et skinnende, hvidt tandsæt er for mange mennesker et tegn på sundhed. Desuden synes de fleste, at et blankpoleret smil ser pænere ud end et med gullige tænder. Desværre er virkeligheden ikke altid, som filmstjernerne i Hollywood fremstiller den, og ligeledes er det de færreste, som kan prale af kridhvide tænder. Derfor er der heller ingen grund til at ærgre dig, hvis dine tænder ikke er helt elfenbenshvide mere. Tænder misfarves nemlig med tiden. Men hvordan kan det egentligt være?

Misfarvning skyldes slid

Tiden og alderen sætter sine tegn på tandemaljen, som naturligt slides med årene, når du bruger dine tænder. Når emaljen bliver tyndere, skinner farven fra tandbenet igennem, og tænderne vil derfor synes mere gullige.

Foruden den slitage som tiden medfører, skyldes misfarvning af dine tænder i høj grad også, de mad- og drikkevarer varer du indtager. Fødevarer – især te, kaffe og rødvin – efterlader molekyler på tænderne, som trænger ind i tandemaljen og slider og misfarver tænderne.

Et stort forbrug af syreholdige læskedrikke vil også medføre en slidt tandemalje, som giver misfarvede tænder. Din lokale tandlæge i Helsingør vil kunne fortælle dig mere om konsekvenserne af et stort forbrug af sodavand og andre syreholdige læskedrikke.

Hvide tænder er ikke lig med sunde tænder

Selvom en perlerække af snehvide tænder for mange signalerer sundhed til omverdenen, betyder det ikke nødvendigvis, at gullige tænder er usunde. Nogle mennesker er bare født med tænder, der er mere gullige end andres. Hvis alle dine tænder har den samme gullige nuance, er der god chance for, at det bare er sådan de ser ud – det betyder ikke, at de er usunde. Hvis enkelte af dine tænder derimod er mere gullige eller blålige end de andre, skyldes det slid eller andre faktorer. For eksempel kan rodbehandlede tænder i nogle tilfælde blive blålige eller grålige, fordi nerven i tanden er død.

Hvad kan jeg gøre for at få hvidere tænder?

Hos din tandlæge kan du få bleget dine tænder flere nuancer hvidere. Hvis du ønsker en tandblegning, kan du eksempelvis finde en tandlæge ved Hornbæk, som kan give dig den rette behandling. Det er nemlig vigtigt, at du lader en professionel tandplejer tage sig af tandblegningen. Tænderne bleges med brintoverilte, som nedbryder de misfarvende molekyler fra fødevarer. Men brintoverilten slider på tænderne, og derfor bør en tandblegning altid foregå hos en tandlæge, som kender risiciene, og som derfor kan give dig den rette behandling.

Tandlægen i Fiolgade ApS

Fiolgade 3

Helsingør, 3000

49 21 31 61

Leave your comment