Kroner

Vil du gerne vide mere om, hvad en tandkrone er, og hvordan behandlingen udføres? Så vil vi, i samarbejde med Tandlægerne på Skt. Annes Plads, i denne artikel give dig viden om, hvordan en tandlæge behandler med kroner, og hvornår dette er nødvendigt.

Hvis du har en defekt, misfarvet eller misdannet tand, der ikke kan repareres med en fyldning, så er det nødvendigt med en tandkrone. Kronen styrker tanden og sikrer, at den ikke knækker. Kroner fremstilles i guld, rent porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn (metal-keramik).

Hvornår behandler man med tandkroner?

Man bruger en krone som behandling, hvis en tand har brug for særlig beskyttelse. Det vil ofte være tænder, som har plomber, har været være rodbehandlet eller som man har boret meget i og derfor er skrøbelige. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at give tanden ekstra beskyttelse, så den ikke knækker eller på andre måder går i stykker.

Man kan også vælge en tandkrone som behandling, hvis man ønsker at forskønne sine tænder. Det kan fx være i forhold til misfarvede fortænder med plastfyldninger, hvor en tandkrone vil give dit tandsæt et helt hvidt og flot udseende. Hvis man bruger tandkronen for at gøre tænderne flottere, vil man om muligt lave kronen i rent porcelæn, da dette giver de flotteste resultater rent kosmetisk.

Tandkroner

Hvad er en tandkrone?

En tandkroner er en slags hætte, som lægges ned over tanden og dækker den. Dette beskytter tanden mod skader, og nedsætter derudover også risikoen for at knække tanden.

På de bageste kindtænder er tyggetrykket størst, og her er det vigtigt med en meget stærk og holdbar krone. Til de bagerste kindtænder vil man derfor oftest benytte en guldkrone, da de er meget holdbare. Mange ønsker dog ikke en tand af guld i munden, da denne er tydelig at se, og derfor dækker man i dag ofte guldet med et lag af porcelæn, så tanden ser hvid og naturlig ud. Hvis du har brug for en krone på en fortand, er tyggetrykket ikke så stort, og det er derfor ikke nødvendigt med et lige så stærkt materialevalg. Her benytter man ofte porcelæn, da det giver et meget naturligt og flot look. Det er næsten umuligt at se forskel på en naturlig tand og en krone i porcelæn, selv når man kommer helt tæt på. Hvis man skal have en krone på en defekt tand, som for eksempel er knækket eller rodbehandlet, bruger man for det meste stift-kroner.

I dag bliver der lavet færre behandlinger med kroner end tidligere. Det hænger blandt andet sammen med, at man i dag har forbedret både plastmaterialeret og teknikkerne, så det i høj grad er muligt at reparere de knækkede, svækkede og ødelagte tænder med plast i stedet. Stort set alle tandlæger i Odense C, Århus, København og resten af landet er i dag specialiseret i denne behandling og kan sikre deres patienter et professionelt behandlingsforløb.

Tandlægeselskabet Karen Juul Nissen ApS
Skt. Anne Plads 2, 2.
5000 Odense C
Tlf: 66 12 86 95

Leave your comment