Tjekliste til akut opståede tandproblemer

Det er sjældent en god idé at udsætte besøget hos tandlægen indtil efter weekenden med håb om, at tandpinen, som du oplever, går over af sig selv. Det er nemlig sjældent tilfældet, da problemet blot vil have tid til at blive endnu større og mere smertefuldt. Det er derfor vigtigt at kontakte tandlægen så snart, at der opstår tandpine eller andre akutte situationer. Tandlægen hjælper gerne, men hvis tandlægen skal have de bedste forudsætninger for at ordne problemet, så skal tandlægen også kunne behandle problemet hurtigst muligt.

Tandsmerter

Kontakt altid tandlægen

Det er desværre ikke alle tandlæger i Danmark, som har mulighed for at tilbyde akutte tider. Ved valg af tandlæge anbefales det derfor at vælge en tandlæge, som kan træde til i akutte situationer. I de fleste større byer i Danmark er det muligt at finde en akut tandlæge. Det er eksempelvis muligt at benytte en central og akut tandlæge i Odense, der gør det let for de fleste fynboere at transportere sig dertil. Ved at være tilknyttet en akut tandlæge bliver processen i akutte situationer med tandproblemer langt lettere og billigere. Et enkelt opkald med telefonen, og tandlægen kan vurdere, om problemet virkelig er akut, eller om det kan vente. Hvis problemet er akut, vil priserne stadig være det samme hos en serviceminded og billig tandlæge fra Odense, som har forståelse for, at dyre priser desværre gør, at mange personer udsætter deres tandproblem. De ønsker at hjælpe deres patienter hurtigst muligt, så de ikke udsættes for yderligere smerte på grund af ventetiden.

Det kan man selv kan gøre

I samtalen vil tandlægen give instrukser i, hvordan smerten holdes nede, indtil problemet behandles. Der er dog nogle generelle retningslinjer for akut opståede tandproblemer, som er rare at have kendskab til, inden uheldet sker.

  • Hvis tanden er blevet skadet så meget, at den falder ud, så er det bedste at opbevare tanden i rent vand, indtil den medbringes til tandlægen. På den måde er det med lidt held muligt at indsætte tanden igen, hvis den ikke er alt for skadet.
  • Med hensyn til skadede og knækkede tænder, som stadig sidder i munden, bør tandlægen stadig kontaktes med det samme. Så er der de bedste forudsætninger for, at tanden kan repareres og blive som før igen. Varme og kulde bør undgås direkte på tanden og omkring tanden, da det kan give flere smerter. Tanden og området omkring skal holdes rent med en blid tandbørste. Tandbørsten må endelig ikke være hård, da det kan skade den knækkede tand endnu mere. Derfor må der heller ikke tygges direkte med den knækkede tand, da den er ekstra sårbar.
  • I situationer med meget tandpine kan det være nødvendigt at tage smertestillende, indtil tandproblemet behandles. Der må dog altid kun indtages den anbefalede dosis af smertestillende, selvom smerten er slem. Det smertestillinde kan dog for det meste tage toppen af smerterne, så de ikke udvikler sig endnu mere. Det kan også være en fordel at køle tanden og tandens område, da det også kan lempe smerten.

 

Tandlæge Ulrik Højgaard Hansen

Svendborgvej 89

Odense S, 5260

66 14 37 06

 

 

 

 

Leave your comment